Home Aanstormend talent

Danique en Mariska deelnemers Aanstormend Talent EHBO

EHBO-er “Aanstormend talent” bij vereniging Assendelft

Afgelopen jaren zijn de ledenaantallen bij EHBO-verenigingen helaas drastisch gedaald en wordt het steeds lastiger om belangstellenden te werven voor een EHBO-opleiding. Een grote oorzaak hiervan is dat veel mensen via hun werkgever al de veel beperktere opleiding Levensreddende Eerste Handelingen (LEH) hebben gevolgd via een BHV (bedrijfshulpverlening) opleiding. Dit is ook een fenomeen waarmee de EHBO-vereniging Assendelft afgelopen jaren te maken heeft gekregen. Bestuurslid André Kemperman van EHBO-Assendelft zegt hierover: “Ook wij zien binnen onze vereniging een verschuiving en terugloop van onze leden in de afgelopen jaren. Dit is bijzonder jammer omdat juist met een EHBO-opleiding veel meer diepgang over adequate eerste hulp wordt aangeleerd, dan dat dit doorgaans wordt aangeboden in de commerciële BHV opleidingen. Terwijl juist thuis de meeste ongevallen in- en om het huis gebeuren en niet op je werk. Daarnaast zijn de drukke agenda’s van iedereen ook nog eens boosdoener voor het teruglopen van de ledenaantallen bij de vereniging, terwijl deze avonden ook nog eens een sociaal, maar vooral ook een gezellig karakter hebben.”

Om te het ledenaantal van de EHBO-vereniging Assendelft weer omhoog te krijgen, gaan zij starten met een nieuw initiatief  en zich hierbij richten op jeugdige toekomstige leden van de vereniging. “Afgelopen seizoen hebben wij bij wijze van proef, belangstellende jeugd al op voorhand laten meedraaien met onze gevorderden oefenavonden. Binnen onze vereniging kunnen wij op dit moment nog niet het minimaal aantal benodigde cursisten bij elkaar krijgen om een kostendekkende cursus EHBO te starten. Om de jeugdige geïnteresseerde kandidaten een verbintenis te geven met onze vereniging en niet de toekomstige opleiding EHBO bij onze vereniging aan hun neus voorbij te laten gaan, geven wij ze op deze manier al een zekere vertrouwen en binding met onze vereniging.”.

Aanstormend Talent

Iedere jeugdige kandidaat in de leeftijd vanaf 16 jaar kan zich bij de vereniging aanmelden voor deze gemiddeld 16 avonden per jaar, met als thema “Aanstormend Talent EHBO Assendelft”. Zo kun je als leerling in bijvoorbeeld de zorg tijdens je opleiding verzorgende-IG of verpleegkunde, al op een leuke een gezellige manier je EHBO kennis opdoen om zo vervolgens in een later stadium de officiële Oranje Kruis EHBO-opleiding te gaan doen. Binnen de vereniging wordt je aspirant-lid met een gereduceerde contributie van € 12,50 per jaar en mag je alle oefenavonden aanwezig zijn en doe je al volwaardig mee met de gevorderden groep. Hoe meer avonden je meedraait, des te meer je voorbereid zal zijn op de definitieve opleiding. Uiteraard verwacht de vereniging dat je wel serieus deelneemt aan de oefenavonden en dat je doelstelling is om er iets van op te gaan steken. Tijdens de oefenavonden trainen je o.a. verbanden, omgaan met slachtoffers, ziektebeelden herkennen en reanimatie en AED bediening. Veel van de oefenavonden zijn vergezeld met LOTUS slachtoffers. De Lotus kan veel letsels grimeren en ziektebeelden acteren, zodat de hulpverlener realistisch kan oefenen.

Op deze manier doe je op voorhand dus al veel ervaring op en kun feilloos doorstromen naar je Oranje Kruis EHBO-opleiding. Doordat je dan al bekend met de materie, kun je over het algemeen gemakkelijker je opleiding volgen en uiteindelijk je examen gaan doen. Tijdens je traject als “Aanstormend Talent EHBO Assendelft” mag je uiteindelijk vrijblijvend vaststellen of je daadwerkelijk de opleiding  voor je officiële Oranje Kruis EHBO-diploma wilt gaan volgen als deze gaat starten.

Uiteraard ben je na het behalen van je Oranje Kruis EHBO-diploma wel verplicht de oefenavonden te blijven volgen om zo je geldigheid van je 2-jarige diploma te behouden en wordt je vanaf dit moment als lid van de vereniging aangemerkt. Overigens blijf je altijd vrij om na het behalen van je diploma te kiezen voor een vereniging in je eigen woonplaats. Aan de opleiding EHBO zijn uiteraard wel onkosten verbonden.

De herhalingsavonden zijn elke donderdagavond van 20.00-22.00 uur in de maanden september t/m april. Tijdens schoolvakanties en kermisweek zijn er geen oefenavonden. De locatie is waar wij onze oefenavonden doen is buurthuis A3 te Assendelft.

Wil je meer weten over onze vereniging of je mogelijke aspirant lidmaatschap? Kijk op onze website www.ehbo-assendelft.nl of stuur een mail naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. . Wil je persoonlijk iemand spreken, je kan dan contact opnemen met André Kemperman op telefoon 075-6151748.